Honger

Ook in Gambia slaat het coronavirus hard toe .Om hoeveel gevallen het gaat is onduidelijk, er zijn 22 personen positief getest maar als je ziet hoe dicht de mensen er op elkaar leven is dit bijna onmogelijk. Volgens een vriendin van me die verpleegkundige is gaat het om duizenden personen. Maar hoe dan ook.. De noodtoestand is 27 maart afgekondigd. Hotels restaurants, alle winkels, behalve levensmiddelen shopjes zijn gesloten. De grenzen zijn dicht. Bijna niemand heeft werk meer. En daar is geen vangnet, er zijn geen sociale voorzieningen. En een spaarpotje heeft niemand. 

 

Naast het virus worden mensen keihard geraakt door een andere vijand……Honger……Het mag toch niet zo zijn dat men niet zal sterven aan corona maar ziek wordt (of erger) doordat ze niet te eten hebben.  Zoals dit gezin op de foto. Een weduwe met 5 kinderen, ze heeft geen inkomen. Het enige wat ze nog te eten hebben is een paar handjes rijst…

 

Mijn contactpersoon Foon Samba krijgt dagelijks verzoeken om hulp. Inmiddels heb ik een aktie opgezet om toch een aantal gezinnen te helpen door voedsel voor ze te kopen. De eerste 12 voedselpakketten met daarin rijst ,aardappels, uien, suiker en olie zijn uitgedeeld. Ik hoop volgende maand weer geld te kunnen sturen zodat er weer een aantal gezinnen geholpen kunnen worden. Wat kost het zoal ? Een totaalpakket zoals hierboven beschreven 50 euro. Een zak rijst van 50 kg. 28 euro en een zak rijst van 25 kg. 15 euro.

 

Verder gaan we gewoon door met het inzamelen van de restanten uit de kraampakketten. Gelukkig blijft het opsturen van hulpgoederen nog wel mogelijk. Ook dat blijft nodig.

 

Zorgen doen we samen, laten we dat ook doen voor onze verre naaste…