Ik zal me even voorstellen…Ik ben Maja Verhoeven uit Andel. Kraamverzorgster bij Lunavi kraamzorg. Ik ben getrouwd en moeder van 4 kinderen en inmiddels 5 kleinkinderen. In 2009 kwamen mijn man en ik na veel gereisd te hebben in Gambia terecht voor een zonvakantie. Nou dat pakte even anders uit…We troffen een gids en die heeft ons overal mee naar toegenomen. Getroffen door de bittere armoede in dit land, Gambia is economisch een van de armste landen ter wereld, besloot ik om te proberen om daar hulp te bieden. Via, via kwam ik in contact met Marie Joof een Gambiaanse verloskundige. Via haar veel ziekenhuizen en lokale vroedvrouwen bezocht. En wat bleek ??? Op de verloskamers ( soms nog niet eens een matras op de vloer) was totaal niets aan materialen die nodig zijn om een vrouw op een schone en nette manier te laten bevallen.

 

Ik ben gestart met het inzamelen van de restanten uit de kraampakketten. Vaak blijft er na de bevalling heel veel over wat niet gebruikt wordt. Inmiddels hebben veel collega's en verloskundige dit opgepakt en inmiddels wordt er zoveel ingezameld dat er een vijftiental ziekenhuizen van de benodigde materialen kunnen worden voorzien. Twee maal per jaar reis ik af naar Gambia om daar zelf de benodigde materialen naar de ziekenhuizen te brengen Ik heb er zelf een kliniek laten bouwen waar per jaar ong. 250 vrouwen terecht kunnen om te bevallen. Veel verbeteringen aan laten brengen bij ziekenhuizen en hulpposten. Lekkende daken, geen sanitair, geen medicijnen.

 

Verder heb ik ruim 40 kinderen die in Nederland een sponsor hebben die het schoolgeld voor hen betaald. Veelal kinderen van alleenstaande ouders. Voor 100 euro per jaar kan een kind naar school en krijgt dan ook nog een maaltijd op school .

 

Naast materialen blijft er veel geld nodig om alles te realiseren. Help je mee om er voor te zorgen dat ook een vrouw in Gambia op een menswaardige manier kan bevallen ?

Maja verhoeven