Noodtoestand

Er zijn de afgelopen weken 15 pakketten met noodhulp verdeeld. Voor een aantal gezinnen is de ergste honger weer even voorbij. Ook deze week zullen er weer een aantal noodpakketten verdeeld gaan worden.

 

In mijn vorige blog schreef ik over de weduwe die het zo moeilijk had met haar 5 kinderen. Mijn steun en toeverlaat in Gambia, Samba, heeft haar in eerste instantie voorzien van een noodpakket, bestaand uit rijst, olie ,aardappelen en uien. Verder heeft hij voor haar 2 vaten met palmolie gekocht. Dit soort olie wordt per kop verkocht. Deze dame is dit gaan verkopen en van de winst heeft ze weer opnieuw palmolie en ook aanmaakhout gekocht om haar handeltje uit te breiden. Rijk zal ze hiervan niet worden, maar ze kan er nu wel voor zorgen dat er dagelijks weer wat te eten is. Als het enigszins kan probeer ik op deze manier hulp te bieden. Mensen geen vis geven, maar een net zodat ze zelf hun vis kunnen vangen.

 

Vorige week werd er aan Samba hulp gevraagd voor een doodzieke man. Vader van 3 kinderen. Hij was zo ziek en vermagerd dat hij niet meer kon lopen. Deze man was twee weken eerder naar een overheidsziekenhuis geweest, omdat daar de behandeling gratis is. Daar had men hem verteld dat hij hoge bloeddruk had. Samba is met hem naar het Bijilo Medical Center, een privekliniek waar ik goede ervaringen mee heb,  gegaan. Hij is daar gelijk opgenomen. In het ziekenhuis aangekomen was hij niet meer bij bewustzijn. Hij bleek nog maar 37 kilo te wegen en zwaar diabetes te hebben. Hij is gelijk aan het infuus gegaan en is inmiddels weer wat opgeknapt. Als we nog maar even gewacht hadden was deze man overleden. De rekening bedroeg 140 euro.

 

Inmiddels weer veel dozen met hulpgoederen weggebracht naar de container van Gambia for you. Verloskundige, Mylene Krete en collega Adrie van Bijsterveld hebben ook veel dozen gebracht zodat deze dozen allemaal in dezelfde container gegaan zijn en tegelijk opgehaald kunnen worden. In totaal zijn er weer 60 dozen onderweg. Ook is er nog een mooie behandeltafel mee gegaan. Deze materialen zijn niet aanwezig in de ziekenhuizen. Samba gaat er weer zorg voor dragen dat alles weer op de juiste bestemming komt. Dank je wel Adrie en Mylene en ook Elle! Vrouw & Geboortezorg waar ik heel veel spullen op mocht halen.

 

 

De noodtoestand is opnieuw verlengd met 3 weken. Voorlopig wordt er nog niets verdiend. De regering belooft van alles maar van daadwerkelijke hulp aan de allerarmste van de bevolking valt nog weinig te bespeuren.

Reactie schrijven

Commentaren: 0