Niet naar Gambia

Normaal gesproken had ik nu in Gambia gezeten, maar het lijkt me nu niet veilig om die kant op te gaan. Gelukkig kan, dankzij Samba de hulp aan Gambia gewoon doorgaan. De opgestuurde medische spullen worden nog steeds over verschillende ziekenhuizen en hulpposten verdeeld. Ook de noodhulp voor de meest schrijnende gevallen gaat gewoon door. Nu even geen projecten, maar voedsel...

 

Ook de scholen worden weer opgestart. Deze keer kan ik niet zelf de scholen bezoeken om het schoolgeld te betalen. Ook dit neemt Samba voor zijn rekening. Heel veel werk voor hem, naast zijn gewone werk. Hij dit doet allemaal op vrijwillige basis. Als ik hem voor zijn vele hulp bedank zegt hij altijd “Jij doet zoveel voor mijn land, het enige wat ik terug  kan doen is je alle hulp bieden die je nodig hebt”.

 

De situatie is ronduit slecht te noemen. Het regenseizoen dat op zijn eind loopt is heftiger geweest dan ooit. Vele huizen zijn beschadigd of ingestort door de heftige regenval. Wegen die al slecht begaanbaar waren zijn nu volledig onbegaanbaar. Het nieuwe toeristen seizoen zou moeten beginnen. Maar de verwachting is dat de toeristen massaal weg zullen blijven. Dus grote werkeloosheid…..35% van het nationale inkomen komt uit het toerisme.

 

Ik merk dat het veel met me doet. Dan bedoel in niet dat ik daar niet naar toe kan, maar het machteloze gevoel soms. Geen helpende hand kunnen bieden aan de gezinnen die het zo hard nodig hebben. Kinderen die het alleen met wat rijst moeten doen. Op een lege maag naar school moeten. De meeste van jullie kennen Gambia door mijn verhalen. Maar voor mij hebben veel van deze mensen een gezicht. Ik ken de erbarmelijke omstandigheden waaronder zij moeten leven. En dan komt er zo meteen nog een vijand bij…malaria. Na het regenseizoen doodsoorzaak nummer 1. Ook hierdoor zullen er weer veel slachtoffers vallen. De ziekenhuizen, maar ook de hulpposten zitten zonder medicijnen.

 

 

Geen optimistische nieuwsbrief deze keer. Maar toch wil ik positief afsluiten. De steun en hulp en hulp die ik mag ontvangen, van Elle! Vrouw & Geboortezorg, collega Adrie van Bijsterveld en Monique Stout die voor de inzameling rond Dongen zorgen. Mijn trouwe sponsors, de sponsors die ervoor zorgen dat er weer 40 kinderen naar school kunnen...Een diep en oprecht bedankt!

Het betekent heel veel voor me, en natuurlijk ook voor degene in Gambia die ik hierdoor een beetje licht kan brengen in deze donkere tijd. Dagelijks krijg ik berichtjes en gebeden van degene die hulp mochten ontvangen.

 

Mag ik weer om jullie hulp vragen?

- Een zak rijst van 50 kg €28, van 25 kg. €15.

- Een totaalpakket met rijst, aardappelen, uien, en olie €50

- medicijnen voor malaria €6

- een zak cement €6

- een doos opsturen €7 (6,25 om hem op te sturen 0,75 om hem op en weg te brengen in Gambia).

 

Een warme groet voor iedereen, in deze ook voor ons, moeilijke tijd.

 

Maja Verhoeven 

Rek.nr.: Maja Verhoeven Gambia NL 12 RABO 3630 735 835

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0