Nieuwjaar

Zes weken in Gambia zijn weer voorbij gevlogen. Zes hele drukke weken, maar wat is er veel gebeurd! Allereerst een afspraak gemaakt met Banka, de aannemer die de wachtruimte van mijn kliniek ging renoveren. Hij beloofde ze snel mogelijk een calculatie voor me te maken. Het is heel hard nodig. Door het hele slechte regenseizoen met tal van overstromingen en stormen was het dak helemaal vernield. De hele wachtruimte opknappen ging ongeveer 3500 euro kosten. In de kliniek zelf waren alle raamhorren kapot, en die zijn hard nodig om de muggen buiten te houden. 

 

Hierbij hoe het was en hoe het uiteindelijk geworden is. Niet alleen ik maar ook Yahaddy, die de kliniek runt is er ontzettend blij mee. Hier kunnen vrouwen weer onder goede omstandigheden bevallen.

 

Daarna bijna 3 weken op stap geweest om het sponsorgeld van mijn nu, inmiddels 40 sponsorkinderen te betalen. Ik ga altijd zelf naar de scholen om het schoolgeld te betalen. Zo kan ik ook controleren of de kinderen daadwerkelijk naar school gaan. De kinderen zitten allemaal op verschillende scholen en meestal lukt het maar om 1 school per dag te bezoeken. Digitale administratie zie je nog weinig op de scholen, dus alles moet handmatig opgezocht worden en handmatig uitgeschreven worden. Ook zijn de wegen zo net na het regenseizoen heel slecht, dus het kost allemaal veel tijd. Er had zich weer een nieuwe sponsor aangemeld. Dus konden we weer een nieuw meisje aan het sponsorprogramma toevoegen. Er staan nu nog twee kinderen op de wachtlijst. Het schoolgeld wordt ook in Gambia ieder jaar duurder. Op sommige scholen zelfs 30%. Veel ouders kunnen het schoolgeld echt niet meer betalen.

 

De laatste drie weken druk geweest met het wegbrengen met alle dozen met hulpgoederen. Veel kleding maar ook 65 dozen met medische spullen. Hoofdzakelijk spullen voor rondom de bevalling en gelukkig ook veel verbandmiddelen. Er zijn natuurlijk veel spullen naar mijn eigen kliniek gegaan, verder ook nog 10 dozen naar het grote ziekenhuis in Bwiam gebracht. Een groot ziekenhuis in het midden van Gambia.

 

De laatste 40 dozen met medische spullen heb ik samen met 3DGam weggebracht. Een fijne stichting die bestaat uit hoogopgeleide Gambianen. Deze stichting wordt gesponsord door Gambianen die in Engeland en Amerika verblijven. Deze stichting heeft geen connecties met religieuze of politieke organisaties. Zij proberen de gezondheidszorg en het onderwijs te verbeteren en rapporteren ook aan de regering. Humanity is hun belangrijkste drijfveer. Dus samen met hen, het door hen gesponseerde busje, volgeladen en 350 kilometer verderop, naar de oostgrens, gereden . Twee dagen daar spullen naar 7 verschillende ziekenhuizen gebracht, en gelijk een rapport gemaakt van deze ziekenhuizen. Ik kwam daar zelfs in ziekenhuizen waar ze nog nooit kraamspullen gehad hadden. Alles gebeurt daar met lappen stof...Hoezo hygiëne rondom een bevalling?

 

Het is geen wonder dat het sterftecijfer onder baby’s en jonge moeders heel hoog is. Dus het bleef niet alleen bij rondbrengen van spullen, maar ook veel voorlichting kunnen geven hoe alles te gebruiken.

Het was een hele bijzondere ervaring om een aantal dagen met 3DGam op te mogen trekken. Ervaringen uit te wisselen, elkaar adviezen te geven. We mochten overnachten in een van de ziekenhuizen daar, en ik zat daar 's avonds laat nog even buiten onder de sterrenhemel een beetje na te denken. “Hoe bijzonder is het en hoe dankbaar ben ik dat ik dit mag doen". Het heeft mijn leven zo verrijkt... De mooie ontmoetingen, de mooie vriendschappen...Nergens ga ik weg zonder de woorden, mag God je zegenen en we bidden voor je. Ik vertel dan altijd dat ik zonder mijn sponsors en de vele hulp die ik van heel veel mensen mag ontvangen, niets kan...

 

Dus ik hoop dat ik ook nu weer op jullie steun mag rekenen om een helpende hand te bieden in dit straatarme land. Verder wil ik al mijn trouwe sponsors, de lezers van mijn nieuwsbrief, iedereen die mij op welke manier ook ondersteunt een gezond, liefdevol 2023 toe wensen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0