Op naar Gambia

Aanstaande zondag 15 oktober is het weer zover. Dan hoop ik weer voor 6 weken naar Gambia te vertrekken. Deze keer word ik de eerste twee weken vergezeld door een verloskundige. Altijd fijn als er iemand met me mee gaat, zodat ik indien nodig even kan sparren of stoom afblazen. Het gevoelsleven van de meeste Gambianen ligt op een totaal ander level als dat van ons. Dus dan is het prettig als er iemand bij je is die je wel begrijpt.

 

De eerste drie weken zullen gevuld zijn met het bezoeken van de scholen van de inmiddels 45 sponsorkinderen. Het lukt me meestal maar om 1of 2 scholen per dag te bezoeken. Het kost heel veel tijd door de hele slecht wegen , en ook omdat de administratie van de scholen nog handmatig gebeurt. Zo kort na het regenseizoen zijn de wegen echt bar en boos. Gelukkig zitten er wel een aantal kinderen op dezelfde school.

 

Verder moet mijn kliniekje geschilderd worden en er zullen ongetwijfeld weer de nodige reparaties verricht moeten worden. Er had vorig jaar eigenlijk al geschilderd moeten worden, maar omdat door een windhoos het dak van de wachtruimte vernield was, moest ik toen het geld daarvoor gebruiken.

 

Verder zijn er 120 bananendozen met medische goederen en kleding onderweg. Dankzij een aantal verloskundigenpraktijken,  kraamzorgbureaus en oud collega’s lukt het gelukkig nog steeds om veel spullen te kunnen verschepen. De Stichting 3 D Gam gaat me weer helpen de spullen die niet naar mijn eigen kliniekje gaan naar de diverse ziekenhuizen te brengen. Ik weet dat het weer heel welkom zal zijn.

 

Ook hoop ik verloskundige Marie Joof weer een paar keer te vergezellen om zwangere vrouwen te controleren. Geen betere manier om te begrijpen wat er allemaal speelt in de moeder en kindzorg dan zelf op de werkvloer mee te helpen.

En ongetwijfeld wordt er weer door veel mensen een beroep op me gedaan. Het blijft lastig om te bepalen wie je wel en wie je niet helpt. Een van mijn criteria is altijd , wat heb je tot nu toe zelf gedaan om de situatie te veranderen. Heb je de de hele dag  onder de mangoboom gezeten, dan zal mijn antwoord helaas nee zijn. Bewijs eerst maar dat je echt vooruit wil.

Ernstig zieken, mensen met een beperking, de hulpvraag is zo groot. Maar al is het maar voor 1 persoon zinvol dat ik in Gambia was dan is mijn missie weer geslaagd.

 

En ik hoop natuurlijk dat er weer velen zijn die mij financieel weer willen ondersteunen.

Mag ik weer een beroep op je doen ?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Hanneke van Oudheusden (maandag, 09 oktober 2023 11:59)

    Is het nog zinvol om vooraf overige spullen uit mijn kraampakket af te geven? Dan zorg ik dat dat nog even gebeurd zodat het mee kan.